post

Новата административна сграда на Речна информационна система (РИС) в Русе ще се издигне на самия бряг на река Дунав. Силуетът й напомня морски фар, макар това да е просто асоциация. Проектът е на столично архитектурно студио с ръководител на колектива и проектант по част “Архитектурна” арх. Николай Симеонов, съобщи dunavmost.bg.

Сградата ще отговаря на всички съвременни изисквания. Проектът е внесен за одобрение в община Русе. Очаква се до края на февруари да получи разрешение за строеж, след което до месец и половина ще последва обявяване на процедура за избор на изпълнител.

Сградата е с три обитаеми нива. Партерът е зает от гараж за два автомобила, паркинг за два катера и обслужващи функции. Вертикалната комуникация се осъществява от стълбищна клетка и асансьор с капацитет 13 души. На второ ниво се намира дата център, зала оператори (основна функция на сградата), кабинет за обучение и административна част. Третият етаж е отреден за кризисен щаб с конферентен блок и зали за почивка. На двете покривни нива са разположени инсталации. Поради слабите почви в поречния район фундирането е пилотно.

В рамките на имота на РИС Русе са разположени комплекс от системи, които максимално да използват “зелени” енергоизточници. На двете покривни площадки се разполага фотоволтаиченпарк. Климатичните машини на покрива са инверторни, отговарящи на световните стандарти.

За подпомагане на охлаждането на дата центъра – сърцето на сградата, се използва пасивна технология, засмукване на въздух от сенчестата северна част на парцела и допълнителното му охлаждане по тръбен път под земята докато се достави до помещението. Сградата е снабдена с последно поколение обща сградна автоматизация, която включва контрол върху ослънчаването, осветлението и отоплението. Тя осигурява максимален комфорт на обитателите и в същото време оптимизира разходите на енергия.

С реализацията на този проект искаме да погледнем с надежда към по-добро бъдеще, да направим нещо полезно за природата и  да пестим ограничените ресурси, казва арх. Николай Симеонов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *