post

Италианският град Болоня спечели наградата на Европейската седмица на мобилността за 2011 г. Журито от независими експерти в сферата на мобилността прецени, че Болоня се е представила най-добре в популяризирането на екологично чисти алтернативи на автомобила и в ангажирането на гражданите с дейности в подкрепа на устойчивата градска мобилност по време на Европейската седмица на мобилността през 2011 г.

Другите финалисти бяха Ларнака в Кипър и хърватската столица Загреб.

Темата на кампанията през 2011 г., „Алтернативна мобилност”, имаше за цел да подкрепи прехода към транспортни системи с ефективно използване на ресурсите като популяризира екологично чистите, икономични или задвижвани от човешка сила транспортни средства.

Болоня спечели журито на Европейската седмица на мобилността с идеята си да организира уикенд без автомобили, вместо само един ден. Приложените постоянни мерки включваха изграждането на зарядни станции за електромобили и план за разширяване на градската мрежа от велосипедни алеи до 130 km. Общинските власти поканиха гражданите да изразят мненията си за плана по време на седмицата на мобилността. По време на седмицата Болоня обособи и голяма свободна от автомобили зона в сърцето на града.. Пешеходната зона беше предоставена на улични артисти, дребни търговци и спортни дружества, и тъй като инициативата привлече над 60 000 посетители, градските власти решиха да я повтарят занапред и при други мероприятия. Градът организира също множество велоизлети, уроци за велосипедисти и щандове „Ремонтирай сам”, игри, разходки и изложба на електромобили. Служители на полицията участваха в информационните мероприятия, като предлагаха съвети и обяснения, свързани с безопасното каране на велосипед за семейства, а за гражданите беше отворен информационен пункт, където можеха да се осведомят за новите услуги на разположение на велосипедистите.

Град Ларнака в Кипър ангажира широк кръг партньори в организирането на мероприятията по време на Европейската седмица на мобилността за 2011 г. Богатата му програма от рекламни дейности включваше ден за безплатно пътуване с автобус, изложба на хибридни автомобили, еко-кафене и лекции по въпросите на устойчивата мобилност. Градът демонстрира дългосрочния си ангажимент за реорганизиране на уличните пространства като превърна една от улиците в централната градска част в пешеходна зона. Бяха изградени също така множество велопаркинги, създадена беше и „Велобанка”, която да улесни поддръжката и повторното използване на велосипеди.

Хърватската столица Загреб показа ангажимента си към устойчивата градска мобилност чрез значителен набор от мерки в областта на градското планиране, представени по време на Европейската седмица на мобилността за 2011 г. Съвместно с проекта на ЕС CIVITAS ELAN Загреб проведе проучвания на общественото мнение, за да събере ценна информация за възможностите за подобряване на своята устойчива транспортна инфраструктура и качеството на събитието през 2011 г. Разнообразните дейности, предложени от общината, включваха образователни семинари, организирани разходки, спортни игри на открито, конференции, еко-пазари и изложби на електромобили.

Европейската седмица на мобилността за 2012 г. ще се проведе от 16 до 22 септември под мотото „В правилната посока”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *