post

Между 800 млн. и 1 млрд. лева ще се влеят в малките и средни предприятия до края на годината, а средствата ще дойдат по оперативна програма „Конкурентоспособност”. Това каза при стъпването си в длъжност новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите му, по оперативна програма “Конкурентоспособност” трябва да се съкратят процедурите и сроковете за разплащане и да се опрости механизмът на кандидатстване, за да се използват средствата в пълния си мащаб.

Според министъра страната ни не е в рецесия. “Имаме ръст на икономиката, но той не се чувства от хората, трябва да направим всичко възможно да подкрепим малките и средните предприятия”, обясни Добрев, цитиран от Дарик.

Като една от основните теми в енергетиката той определи енергийната ефективност. Нашата икономика е 89% по-енергоемка, отколкото са средните стойности в ЕС, коментира той.

Като друг приоритет Добрев посочи битовата газификация, тъй като по думите му само 3 процента от домовете в България са газифицирани. Целта е до 2020 г. техният дял да стане 20 процента. Добрев има идея държавата да финансира домакинствата, които искат да газифицират дома си, с 50 процента от необходимата сума. Той посочи, че газифицирането струва около 5-6 хиляди лева, така че около 3000 лева могат да бъдат отпускани на домакинство.

Министърът засегна и темата за изграждане на свободен пазар на електрическа енергия, подземните богатства, както и туризма, където основната цел е увеличаване на броя на туристите и съответно – на приходите от туристически дейности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *