post

Към момента са договорени за над 3.2 милиарда лева по Оперативна програма „Транспорт” или почти 84% от бюджета й. Плащанията към изпълнителите по проектите вече надхвърлят 989 млн. лв. или около 25% от бюджета на програмата, която разполага с около 4 милиарда лева.

Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред членовете на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание.

„Нито една страна-членка не е успяла да усвои на 100% предвиденото европейско финансиране през първия си програмен период. България има всички шансове да се превърне в първата държава в Европейския съюз, която може да усвои целия финансов ресурс по програма”, заяви министър Московски. По думите му основната цел е да се запази това темпо на работа, като разплатените средства по програмата започнат да се доближат все повече до сумата на договорените.

През лятото предстои да бъдат открити финансираните по ОП „Транспорт“ лотове 2 и 3 на АМ „Тракия” и новите отсечки на метрото, припомни министърът. „След завършването на тези проекти всички ще усетим първите ефекти от изпълнението на програмата – облекчаване на летния трафик към морето и по-чист и бърз градски транспорт в столицата”, заяви той.

„За по-голямата част от проектите от индикативния списък на програмата са проведени тръжни процедури и сключени договори, като осем големи проекта са в процес на изпълнение”, обяви министър Московски. Той уточни, че формулярите за кандидатстване на седем от тях са одобрени и от ЕК, като в процес на оценка от ЕК е проектът за изграждане на АМ „Струма”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *