post

Не особено успешна 2011 година за ваканционните имоти в ски курортите, отчитат експерти. Според анализ на комапнията за имоти Bulgarian Properties цените на имотите там са спаднали значително, като едва от началото на 2012 г. се забелязва известно оживление и интерес към покупка на имоти.

По данни на компанията средната офертна цена на апартаментите в Банско за първото тримесечие на годината e 577 вро на кв.м., а сделки се сключват на средна цена 465 евро на кв.м.

Интерес има и към Боровец, където офертните цени спаднаха с 18% през 2011 г. и към момента офертните цени на апартаментите варират около 750-850 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 650 евро на кв.м.

По отношения на другия голям ски курорт – Пампорово средната офертна цена за първото тримесечие на 2012 г. е 750 евро на кв.м, а до сделки се стига на цени около 550 евро на кв.м.

Доста по-добре се развива пазарът в Слънчев бряг, коментират експертите. През тази година, както и в началото на 2011 г., морските пазари са доста активни и се сключват повече сделки, отколкото в ски курортите. Това се дължи на силния интерес на руските купувачи към морските курорти в България.

Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за първото тримесечие по данни на компанията е 663 евро на кв.м. спрямо 840 евро за същия период на 2011 г., което е доста по-близо до средните цени на реално сключваните сделки там. Сделки се сключват на 440 евро на кв.м. за първото тримесечие на 2012 г., което е около нивата от 4-тото тримесечие на 2011 (средна цена 412 евро на кв.м.).

Спад на цените има и при селските имоти, показва статистиката на Bulgarian Properties. Средната цена на продадените селски къщи за първото тримесечие на 2012 г. е 19 870 евро, а миналата година за същия период е била 17 200 евро. През изминалите 3 месеца се забелязва леко намаляване на обема на реализираните сделки със селски къщи спрямо началото на 2011 г., което се дължи основно на студената зима.

Преобладават сделките на цени между 10 000 и 20 000 евро, но не липсва интерес и към по-скъпи и годни за обитаване къщи близо до курорти или големи градове. Най-голям интерес към селски имоти има в морските райони – областите Бургас, Варна, Добрич, както и селата в централна България – около градовете Велико Търново, Стара Загора и Пловдив. Интересът е най-вече от страна на руски купувачи, но има и доста българи, които искат да си купят къща на село, а в момента има много добри оферти, най-вече препродажби от чуждестранни собственици.

Цените на селските имоти в момента са на нивата от 2006 г., а предлагането е много по-качествено от предходните години, когато пазарът в този сегмент едва прохождаше, коментират експерти.

Основните купувачи продължават да бъдат българи и руснаци, като българите са активни основно на пазара в София и другите големи градове, а руснаците – в морските курорти. Забелязва се и тенденция на закупуване на ваканционни и селски имоти от български купувачи поради изгодните цени и добрите оферти, които излизат на пазара.

Сред чуждестранните клиенти присъстват представители на Франция, Дания, Норвегия, Швеция, Литва, Израел и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *