post

Закон е на път да спъне инвестициите на бизнеса и да обрече на бедност малките общини. За това алармират от туристическия бранш и от Сдружението на общините, цитирани от Стандарт.

Безпокойството на бизнеса и местните власти се дължи на подготвените промени в Закона за устройство на територията. Внесените в парламента текстове предвиждат да бъде забранено строителството на терени и преустройството на сгради в общини, които не са подготвили своите общи устройствени планове (ОУП).

По-малките и средните общини обаче нямат финансова възможност да възложат изготвянето на тези нелеки документи. По този начин се стопират възможните вложения в голяма част от страната. Блокират се всякакви инвестиции именно в регионите, където има най-голяма нужда от тях, коментира председателят на Националното сдружение на общините Тодор Попов.

От организацията са внесли официално становище за проблемните точки в закона. “Изработване на нови актуални ОУП в някои случаи струва 400-500 хил. лв. С прилагането на тези разпоредби силно ще се ограничи осъществяването на инвестиционни намерения както на общините, така и на частните възложители”, гласи становището на местните власти.

Малките черноморски общини за разлика от по-богатите също нямат нужните средства. Това може да ограничи и инвестициите край плажа във време, когато туризмът е сред водещите отрасли, казват от бизнеса. Промените в законите за устройство на територията и черноморското крайбрежие са правилни, но и закъснели, каза собственикът на “Шарлопов хотелс” Стефан Шарлопов.

Бизнесът, общините и държавата трябва заедно да уточнят детайлите. Трябва да е ясно какво може да се строи в 100-метровата ивица до плажа, но не и да се изпада в крайности и да се забранява абсолютно строителството в някои общини, за да не се изгонят потенциални инвеститори в труден икономически момент, категоричен е Шарлопов.

Редактор: Ина Папазян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *