post

До два месеца в Добрич ще бъде монтирана зарядна станция за електромобили. Това съобщи по време на пресконференция Весела Шаранкова, управител на компания, която въвежда в експлоатация мрежи от зарядни станции за електромобили в страната, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” – Варна.

Инвестицията в Добрич е частна, но общината вече е заявила своето намерение да се работи в посока на все по-широко използване на “зелена енергия”. До момента зарядни станции има само в столицата. Интерес е проявен и от други градове, като Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. На практика обаче Добрич е вторият български град, където собствениците на елетромобили ще могат да ги зареждат съвсем скоро.

По думите на Весела Шаранкова, в София официално има регистрирани 5 електромобила. За цялата страна те наброяват около 1100. Любопитен факт е, че почти 1000 от тях са в Бургаския регион. Шаранкова направи уговорката, че става дума не само за коли, но въобще за електрически превозни средства – велосипеди, мотопеди, всички, които се движат на ток. Посочената бройка съдържа и конверсирани автомобили. Това са стари купета и шасита, на които са им свалени двигателите и са им монтирани батерии. Тези превозни средства са превърнати в електромобили от хора -ентусиасти, в домашни условия.

По думите на Шаранкова старите автомобили могат да бъдат разглеждани като потенциал за бъдеща конверсия в посока на все по-широка употреба на електромобили. В нашата страна има няколко фирми, които правят конверсии, каза Весела Шаранкова.

Тя допълни, че направените разработки са за пробег от порядъка на 150 км с една пълна зарядка на батерията. Нивата на зареждане варират между 8 часа – 4 часа – 2 часа или най-бързия период – от 25 минути. Зареждането може да става на станция или в домашни условия, като се използват специални стабилизатори. Към момента животът на батериите е към 3000 пълни зарядки, което е от порядъка на 450 000 км пробег.

Община Добрич вече се е ориентирала към използването на електромобили за свои бъдещи дейности. На предстоящото редовно заседание в началото на другата седмица Общинският съвет ще разгледа и гласува предложение на кмета Детелина Николова относно възможността за участие на Общината в Сдружение с нестопанска цел индустриален клъстер “Електромобили”. Освен това е предвидено подписване на Рамково споразумение за сътрудничество.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *