post

Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на регистрираните в Холандия “Аксис Ритейл” и “Боровец Инвест” от “Дъ Люксембург Акуизишън Къмпани”, съобщиха от комисията, цитирани от Mediapool.bg. Купувачът е регистриран в Люксембург и е на Държавния резервен фонд на Султана на Оман. Придобитите дружествата са на бившия инвестиционен фонд “Екуест”, сега “Транс Болкан инвестмънтс”.

Чрез сделката Оманският фонд става основен акционер в замразения проект за ски зона в Рила – “Супер Боровец”. Фондът притежава директно 40% от проекта, а през 2009 г. придоби контролния дял от “Екуест” – другият инвеститор в проекта.

“Боровец инвест” има две дъщерни дружества – “Боровец инвестмънтс” и “Рила-Самоков 2004”. Второто е създадено за проекта “Супер Боровец” и в него 67% са на “Боровец инвестмънтс”, а останалите на община Самоков и “Главболгарстрой”.

След сделката Оман ще притежава и оператора на “Техномаркет” “К енд К електроникс”. Той е дъщерно дружество на “Аксис ритейл” и от своя страна държи “Балкан Софт”, “К енд К сервиз” и “Биз Еър”, което има два пътнически самолета.

Оманският фонд чрез дъщерно дружество упражнява съвместен контрол върху Корпоративна търговска банка заедно с мажоритарния собственик Цветан Василев. Притежава и “Булко Акуизишън”, “Чери Гардънс” и “Спартак-Турс”. Последното дружество притежава хотел до Сандански.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *