post

Ръстът на пазара на имоти от миналата година се дължи основно на сделките със земеделска земя и жилища. Тенденцията за увеличаване на сделките на пазара на недвижимости продължава и през 2012 г. Това каза Добромир Ганев, управител на компанията за недвижими имоти Форос и GVA Sollers Solutions на дискусия на тема „Имотите като инвестиция – нов имидж или нова ера?“.

Според експерта през първото тримесечие са сключени близо 36 хил. сделки, което е с 2% повече спрямо първото тримесечие на миналата година. Спрямо първите три месеца на 2010 г. сделките в периода януари-март са се увеличили с 26%, коментира той.

Големият интерес към инвестирането в земеделска земя възникна през 2007 година, когато в сектора започна субсидиране, смята Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ. Неговото мнение е, че въпреки повишаването на цените, земеделската земя предизвиква траен интерес в инвеститорите, като цената не е определяща, от значение е качеството на продукта, който може да бъде закупен. По думите му много земеделски производители са се стреснали от активността на дружествата със специална инвестиционна цел.

Стопаните са се опасявали, че АДСИЦ може да им станат конкуренция като производители, затова също са започнали да купуват земя. Така постепенно се е пристъпило към окрупняване на земеделската земя у нас, до повишаване на прозрачността на сделките, както и до появата на активен вторичен пазар, коментира Манолов.

По думите му цените на земеделската земя в България ще продължат да растат или поне ще запазят достигнатите нива. Вече седма поредна година има ръст на сделките със земеделска земя, подчерта Манолов. Активността на пазара ще продължи да се засилва, като най-активни купувачи ще останат арендаторите. Дружествата със специална инвестиционна цел набраха около 750 млн. лева капитал от борсата, една част от които беше инвестирана на пазара на земеделска земя

Интересът към земеделската земя започна да се засилва заради европейските субсидии. Заради кризата в последните години се наблюдава пренасочване на инвеститори от други сектори на имотите към земеделска земя, показват наблюденията на експерта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *