post

Министърът на културата Вежди Рашидов направи спешен оглед в Националния исторически музей (НИМ) и в Боянската църква. В огледа в НИМ взе участие и директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Той разказа на министър Рашидов, че в резултат от земетресението на отделни места в НИМ е имало разместени експонати, а в някогашната Пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана.

Има и леко засегнат римски паметник, който ще бъде спешно реставриран. Екипът на проф. Димитров докладва на министър Рашидов, че са взети мерки за почистване и възстановяване нормалната дейност на НИМ.

При посещението си в Боянската църква министър Рашидов и придружаващите го експерти от Министерство на културата видяха разместени керемиди, а уредничките показаха мястото вътре в църквата, където е имало и паднала част от хоросана.

За щастие уникалните стенописи от XI-XII в. на този културен паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО не са пострадали при земетресението. Министър Рашидов бе уверен, че последствията от труса са лесно отстраними.

Той възложи на комисия, в която участват и инспектори от ГД „Инспекторат за опазване на недвижимото културно наследство” към МК, да бъдат изготвени подробни доклади с констатации и предписания, след което ще бъдат предприети действия по реставриране.

Зам.-министър арх. Георги Стоев също направи оглед на сградата на Регионалния исторически музей в Перник, която е паметник на културата, църквата „Свети Иван Рилски” в Перник и църквата „Св. Св. Петър и Павел” в село Мещица. В храма в Мещица от земетресението са изпопадали стенописите и част от иконите от иконостаса.

Пернишката църква „Свети Иван Рилски” е със сериозни конструктивни проблеми, възникнали след земетресението, констатира арх. Стоев. В сградата на музея в Перник са нанесени щети на част от експозицията, има счупени експонати в някои от витрините, по стените има пукнатини и паднала облицовка и мазилка.

Арх. Стоев е поискал от областната управа и от музея в Перник информация за и други пострадали паметници на културата на територията на област Перник.

Проверки са извършени и във всички училища по изкуствата и по културата. Към момента са установени леки пукнатини в една стена във фоайето на Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна Баня, за която министър Рашидов разпореди в максимално кратки срокове да бъде укрепена.

„В Национален учебен комплекс по култура с лицей в Горна Баня има още поражения”, съобщи след огледа в София лично зам.-министърът на културата Митко Тодоров. Той информира, че е почистена мазилката, защото утре има изпити.

Зам.-министър Тодоров посети по сигнал и Театър „Българска армия”, където се установиха също последствия от силното земетресение. Зам.-министър Тодоров направи оглед и в Националната художествена галерия, където също се установиха напуквания по стените на централната зала и по някои от стените в галерията.

Предстои изготвянето на протоколи с описание на щетите, след което ще бъде направен и план-сметка за необходимите средства за възстановяване от щетите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *