post

За да може да се поставят слънчеви панели на покривите на сградите, трябва да има промени в Закона за етажната собственост, тъй като много от жилищата у нас са многофамилни, заяви Борислав Сандов – съпредседател на партията на “Зелените”.

По думите му в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници не се предвиждат достатъчно мерки за поставянето на малки слънчеви панели по покривите на сградите, за което настояват от партията, предаде БТА.

“Трябва да се създадат възможности хората да могат да поставят на покривите на сградите, в които живеят, слънчеви панели – за затопляне на вода или за производство на енергия”, каза Сандов. Според него “така средствата няма да отиват в енергийните монополисти, а в нашите иновативни фирми”. По този начин ще има и по-голяма конкуренция на пазара, защото сега монополът в българската енергетика е на няколко нива, коментира Борислав Сандов.

По думите му “има монопол на доставките, само от едно място, след това идва държавният монопол, свързан с НЕК, както и монополът на трите енергоразпределителни дружества, парцелирали България”. Тези три вида монопол оскъпяват цените на енергията, преди тя да достигне до потребителите, коментира съпредседателят на “Зелените”.

Сега потребителите в България “не могат да изберат от къде да си купят енергия, нито каква да бъде тя”, каза Сандов. Попитан колко ще може да спести едно домакинство от месечната си сметка за електричество, ако си постави слънчев панел, той отговори, че намалението ще е индивидуално за всяка къща.

Дитер Янечек – председател на “Зелените” в Бавария, заяви, че Законът за възобновяемите енергийни източници в Германия е “бил копиран от 46 държави” и препоръча България също да се възползва от него.
В цяла Европа се използва много енергия, защото повечето от сградите са стари и не са енергийно ефективни. Затова всички стари сгради трябва да се санират”, препоръча Янечек.

Той обясни, че Германия плаща 75 млрд. евро годишно за внос на газ, като амбицията е през следващите 10 години страната да стане енергийно независима. Явечек обясни, че и там също се поставят слънчеви панели по покривите на домовете с цел намаляване на сметките им за електроенергия. Като пример той посочи, че за месец в Германия са били инсталирани такива възобновяеми източници по покривите, произвеждащи енергия колкото от една АЕЦ „Белене”, предаде Дарик.

За да се постигне това и у нас са необходими освен законодателни промени, но и и субсидиране, както и страната сама да произвежда различни елементи от възобновяемите източници, коментира Сандов. Според него така биха се осигурили и още много зелени работни места.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *