post

Имот в София и Манхатън се изплаща с еднакъв брой годишни наеми. Това показва сравнение на Profit.bg, направено в цените с градовете от двете страни на Атлантика.

Според статистика на Bloomberg наемите в Ню Йорк са се повишили до най-високите си нива от 6 години. Средната цена за наема на апартамент в Манхатан с една спалня е около 3 100 долара, докато средната му покупна цена е 625 000 долара, или 20.8 пъти годишния наем.

Това е най-малката разлика между цените на апартаментите и броя на годишните наеми, за които те се изплащат от 2006 година, посочва изданието. Според специалисти сега е идеалният момент за покупка на апартамент в Манхатън, където нивата на наемите доближават рекордни стойности, а цените на имотите се запазват относително стабилни.

В сравнение с останалите части на страната, цените на имотите в Манхатан са все още значително по-високи, като апартамент с две спални е със средна продажна цена от 1.2 милиона долара.

За сравнение средната продажна цена на еднофамилна къща в САЩ е при ниво от 158 100 долара през първото тримесечие според данни на Националната асоциация на строителите.

Защо обаче ще се сравнява един от най-скъпите и недостъпни квартали в света със ситуацията в София?

При средна цена от 750 евро за квадратен метър, жилище с една спалня в София излиза около 50 000 евро в някои от по-добрите квартали на столицата. При ниво от наем около 210 евро за подобно жилище, то едно такова жилище се изплаща с наемите точно за 20.8 години.

По отношение на покупката обаче се оказва, че излиза по-трудно да се купи имот в българската столица, отколкото в Манхатън. Единствената прилика е, че се изисква процент на самоучастие около 20% от стойността на имота.
Разликите са в огромното оскъпяване на имотите в София при покупка с кредит, предвид че лихвите по ипотечните кредити у нас са около два пъти по-високи от тези в САЩ, където се предлагат 30-годишни кредити с фиксирана лихва само за 3.75% годишно, пише Profit.

При този вариант срокът на изплащане на апартамент в София става значително по-скъп за изплащане от месечни наеми в сравнение с Манхатън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *