post

Вече е създадена проектната компания за изграждането на високотехнологичния парк в София – “София тех парк”. Това съобщи пред bTV Евгени Ангелов, икономическият съветник на президента Росен Плевнелиев и бивш заместник-министър на икономиката.

Софийския високотехнологичен парк ще бъде разположен на 270 декара, върху старите поделения на военновъздушните сили и залите на армейската спортна рота. Бившите военни поделения на „4-ти километър” в столицата ще се превърнат във високотехнологичен парк с офис – сграда, музей и бизнес инкубатор за малки компании.

Паркът ще се строи с европейски пари, започва със 100 милиона лева, отпуснати по Оперативна програма „Конкурентоспособност”.

“Критичното и амбициозното в проекта е не фактическото строителство, а това взаимодействие между университетите, компаниите и БАН да се разработи бизнес-модел, по който те да са в полза на обществото”, смята съветникът на президента.

По подобен начин е устроен изследователския център на НАСА. В него се работи над продукти, които обикновените хора ще видят в реалния живот след 15 години, разказва заместник – директорът на центъра.

Реализирането на подобни проекти изисква време. Изследователският център на НАСА е построен преди 73 години. След като бъде построен в края на 2015 и заработи София, Тех Парк ще трябва да стартира и подпомага десетки компании в сферата на информационните технологии и естествените науки.

“София тех парк” се очаква да бъде построен в края на 2015 година. По проекта се работи повече от година, но за него се разбра при посещението на президента Росен Плевнелиев в САЩ през май. За директор на високотехнологичен парк беше назначена Елица Панайотова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *