post

Интересни решения за проблема с паркирането в центъра са намерили две студентки по архитектура във Варненския свободен университет, съобщава Varna24.bg. Момичетата са проектирали големи обществени паркинги на мястото на сега съществуващите в района на Медицинския университет и сградата на община Варна.

Скейтпарк, а не кафенета е решила да проектира върху покрива на бъдещия паркинг до учебното заведение Ивелина Йорданова. Проектът, направен по поръчка на община Варна за проучване на възможностите за обществени многоетажни паркинги на критични за града точки.

“Идеята ми дойде от многото скейтъри, които карат в градинката на Червения площад. Исках да ги пренеса на безопасно и удобно място”, обяснява авторката на проекта. Тя аргументира избора си за оползотворяване на пространството с необходимостта от безплатни места за активно спортуване на младите, а и пренаситеността на града откъм кафенета.

Ако се реализира, паркингът ще е общо на 5 нива – 2 подземни и 3 надземни, а паркоместата, които ще осигури, са около 300. Материалите, които съм предвидила да се използват, са предимно естествени, като основният е камък, обясни бъдещият архитект.

Освен скейтпарка интересно решение е и използването на много растителност. Пълзящата зеленина не е само отвън, но и в самия паркинг. По този начин той ще се вгради в урбанизираната среда и ще създаде усещането за градски парк, добави Йорданова.

“Сега съществуващият паркинг до сградата на общината става с две подземни и три надземни нива, като зелената част в средата се запазва”, разказа авторката на проекта Незифе Чакърова. Тя уточни, че около зеленото се завърта рампа, на която автомобилите паркират етажно.

В празното пространство в средата пък има високи дървета, които излизат над последния етаж и създават илюзията, че растат от вътрешността на голяма зелена саксия. Целият паркинг е “облечен” в мрежа от външната страна, на която има увивни растения.

На покрива на съоръжението пък е проектирано амфитеатрално кафене с огромен екран за презентации, разказа още Чакърова. Съоръжението е проектирано с топла връзка със сградата на общината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *