post

В началото на следващата година започва изграждането на кръгово движение на кръстовището на бул. “България” и бул. “Акад.Иван Гешов” в София, съобщи заместник-кметът на Столична община Любомир Христов.

Бул. “България” ще запази нивото на сегашното си трасе. Пресичането на бул. “Гешов” с него обаче ще става на второ ниво и ще се реализира чрез кръгово движение.

“Така ще бъдат решени всички проблеми, свързани с левите завои и част от десните”, обясни зам.-кметът и допълни, че ще бъде запазена организацията на движение със светофарно регулиране на нивото на бул. “България”.

По данни на Столична община около 22 500-23 000 автомобили преминават през това кръстовище в пиковите часове, като времето за престой е между 8 и 10 минути. С изграждането на кръгово движение времето за преминаване ще се съкрати с около осем пъти – на минута – минута и половина.

Проектът е на стойност 26 милиона лева, като е договорено съфинансиране от страна на Европейската инвестиционна банка.

Започва и изграждането на кръстовище на бул. “Стоян Михайловски” и бул.”Никола Вапцаров”, като продължение на кръстовището при Телевизионната кула, съобщи Любомир Христов. Двата проекта трябва да завършат до края на 2013 година.

В срок се изпълнява строителството на кръстовищата на Телевизионната кула, ул. “Георги Софийски” и бул. “Акад.Иван Гешов”, които по план трябва да приключат в края на тази година. В района на бул. “Акад.Иван Гешов” се планира и изграждане на метростанция, която ще бъде третата линия на метрото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *