post

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е предложило промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в няколо насоки, съобщи пред журналисти в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

На първо място е опростяване на процедурата за отдаване на концесия на морски плаж, защото към момента тя е изключително сложна, тромава и е възможно да демотивира понякога заинтересованите лица. На второ място е определянето на цени, които понякога е непосилно да бъдат реализирани, отбеляза Лиляна Павлова и допълни, че в момента Законът не дава шанс тя да бъде намалена много, едва до 50%.

В тази посока се настоява за гъвкавост на цените, за да може на практика един не толкова атрактивен плаж (по Северното ни Черноморие има плажни ивици от 8 км например) също да стане атрактивен за наематели или концесионери.

Според изискванията на всеки 100 метра трябва да има спасителен пост с двама водни спасители, на определени места да има тоалетни, съблекални, душове с течаща вода, медицински пункт с необходимото оборудване. “Всичко това оскъпява изключително много стопанисването на един такъв плаж”, коментира Павлова, цитирана от Фокус.

По думите й има желание за облекчаване на процедурата, без това да е за сметка на чистотата и сигурността, а с идеята да е изгодно и да бъдат привлечени повече желаещи да управляват тези морски плажове. Връзката на управлението на морските плажове с областни управители и кметове има своите положителни и отрицателни страни, коментира регионалният министър.

По думите й практиката и статистиката сочат, че през изминалите години морски плажове, отдадени на концесия от областни управители, не са били достатъчно инспектирани за спазване на условията за управление поради различни причини. Затова се настоява за още една законова промяна. 50% от таксите, които се събират, независимо дали става въпрос за наем или концесия, тези средства да се връщат обратно и да се предоставят на общините. Целта е доразвиване на довеждащата инфраструктура до плажа, за да могат да се облагородяват тези места. Също тези средства да могат да се използват и за неохраняемите плажове.

“Нашата идея е да дадем възможност отново с промените в Закона кметът или областният управител, което е въпрос на преценка и преговори, да могат да назначават поне един воден спасител”, каза Лиляна Павлова. Става дума за назначаване на водни спасители на неохраняеми плажове, така че хората, избрали да плажуват там, да се чувстват предпазени, допълни регионалният министър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *