post

Все повече българи инвестират парите си в покупка на жилище, вместо да ги държат в банка, показват наблюденията на компания за посредничество при закупуване и продажба на имоти. В по-голямата си част това са хора, които живеят в чужбина и решават да инвестират спечелените пари в имот. Като причина за това те изтъкват, че рецесията се задълбочава, а спестяванията в банките стават все по-нискодоходни. Така, изполвайки летните месеци те се прибират и междувременно сключват сделка за желаното от тях жилище.

През горещите месеци се наблюдават няколко тенденции, разказва Калоян Богданов пред bTV. Първата е с цените на имотите. По думите му дъното вече е достигнато и сега цените тръгват плавно нагоре. ” Нещо, за което трябва да бъдете подготвени, ако ще купувате имот е, че в момента пазаренето е почти невъзможно – с 10% са намалели сделките, при които продавачите правят отстъпка на купувачите. Цените на жилищата спряха да падат”, коментира той.

Друга тенденция е, че все повече клиенти търсят посредничеството на професионалисти, към които да се обърнат за помощ. Увеличават се и сделките със скъпи имоти, които се купуват като инвестиция. В летните месеци най-голям интерес да се сдобият с жилище у нас имат българите в чужбина.

Друга тенденция показва, че българите все по-често пускат за продажба панелните си жилища, за да купят по-нови с доплащане. На пазара има и много големи апартаменти, които продавачите се надяват да разменят за 2-3 по-малки. “Практиката показва, че един имот не излезе ли с добра ниска пазарна цена обикновено той престоява по-дълго време”, казва още Богданов.

Лятото активизира и сделките на по-високи нива – в момента най-купувани са апартаментите до 50 000 евро, но има ръст при продажбите на скъпите над 100 000. Прогнозата на брокерите е, че пазарът на имоти ще се запази стабилен през есента и цените на жилищата бавно ще тръгнат нагоре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *