post

Държавата ще създаде фонд за инвестиции в паметници на културно-историческото наследство. Това съобщи във Видин министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА. Той откри конференция, посветена на икономическото бъдеще на града. Средствата в този фонд ще се формират от концесионните възнаграждения, които държавата събира за подземните богатства.

Идеята е 20 процента от концесионните възнаграждения да бъдат заделяни във фонд, от който да се инвестира във възстановяването на културно-историческото наследство. Тази идея е подкрепена и от вицепремиера Дянков и сме много близо до нейната реализация, каза Добрев.

Той посочи туризма като една от идеите за икономическо развитите на региона, но за да бъде осъществена, трябва да има изградена добра инфраструктура и възстановени паметници на културата. С изграждането на “Дунав мост” 2 и прилежащата инфраструктура ще бъде улеснен достъпът до тези паметници на културата, смята министър Добрев.

По думите му с приетите промени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) инвеститорите от клас “А” и “Б” получават достатъчно привилегии. Община Видин може да се възползва от тези промени по най-добрия начин, защото има регистрирана безработица над средната за страната и праговете за сертификация на проекти по клас “А”, “Б” и “В” са значително по-ниски, отколкото в други градове, уточни Добрев.

Освен това промените в ЗНИ дават възможност да бъдат възстановени за период от две години осигуровките на работодател, сертифициран като инвеститор от клас “А” или “Б” в региона. Това означава, че държавата ще възстанови 17,4 процента от всички негови разходи за работна ръка. Добрев даде пример, като посочи, че ако работодател наеме 500 души и на тях им плати 500 лева, от тях ще му бъдат възстановени 17,4 процента в продължение на две години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *