post

Банките все още са готови да финансират не малка част от проектите за енергийна ефективност. “В момента обаче се намираме в една ситуация, в която eнергийният регулатор промени правилата на играта и производителите на зелена енергия търпят загуби. Това няма как да не повлияе на отношението на банките към финансирането на подобни проекти”. Това каза Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк, по време на форума “Европейски фондове: Възможност за развитие”.

По думите му банките са готови да управляват проекти, но трябва да се подобри значимостта на участието на финансовите институции в тях, информира iNews.bg.

Друга възможност за компаниите да подобрят енергийната си ефективност е използването на програма JEREMIE, по която се отпускат кредити при облекчени условия до 1 млн. лева. Те са предназначени за инвестиционни и оборотни нужди, като те са с падеж между 12 и 72 месеца. Освен това компаниите ще бъдат освободени от гаранционна такса, тъй като гаранциите ще се покриват от JEREMIE. Като цяло програмата дава възможност на банката да финансира при по-ниски разходи, обясни Казини.

Подобряването на енергийната ефективност ще намали производствените разходи, ще увеличи продуктивността и като цяло ще намали енергийната зависимост на страната, смята той. Сред целите на България е да се намали с 20% използването на енергия в индустриалния сектор. Разчетите показват, че за това са необходими инвестиции в размер на 2,5 млрд. лева. А очакванията са годишно да бъдат спестявани по 7 млн. лева от разходи за енергия. Инвестицията ще се изплати за по-малко от 5 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *