post

Мобилна група от 10 експерти – юристи, икономисти и инженери с опит в работата по европроекти ще консултират общините и ще помагат на местните власти при изпълнение на европейски проекти. Експертите ще дават становища и препоръки по различни проблеми и казуси, свързани с управлението на проектите. Това съобщи министърът по управлението на средствата от Европейския съюз (ЕС) Томислав Дончев на пресконференция вчера. Очаква се групата да започне работата си от следващия месец, а нейната дейнсот ще се финансира със средства от Оперативната програма „Техническа помощ“.

Местните власти ще трябва да заявяват консултация с екипа, подчерта министър Дончев. По думите му исканията ще се разглеждат на всеки две седмици, като ще се избират приоритетни въпроси. Предимство ще имат общини, които имат проблеми с управлението на проекти, финансирани по ОП „Регионално развитие“ и ОП „Околна среда“.

Според минисъра има опасност някои общини може да фалират заради невъзможността да се справят с европроектите си. Обикновено такива са малките общини с големи проекти. „Около 4000 чиновници от администрацията на 85 общини са обучени до момента по линия на „Техническа помощ“ как да управляват тези проекти, как да провеждат обществени поръчки и т.н. Благодарение на това грешките са сведени до минимум”, каза още Дончев.

Той отново заяви, че няма опасност България да загуби европейски средства, заради нарушения при процедури с обществените поръчки. Ако един проект се е провалил при обществените поръчки, той може да бъде коригиран и изпълнен по правилата, ако проблемът е хванат в ранна фаза, обясни Дончев. Средствата, които се връщат в Управляващия орган, се използват за реализирането на други готови проекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *