post

Най-зелената офис сграда в България вече е факт. Sofia Airport Center (SAC) бе открит вчера близо до летището в София и е първият бизнес комплекс в България с LEED сертификат за опазване на околната среда. Когато бъде изцяло завършен, той ще разполага със 180 000 кв.м офиси клас „А” и 28 000 кв.м складови площи, които вече са действащи и изцяло отдадени под наем. Планира се строителството на хотел със 175 стаи, нови офис и логистични сгради през следващите години.

Всички наематели в новата бизнес сграда, които подпишат предварителен договор до края на годината, ще ползват безплатно услугите на професионални архитекти, както и безплатно обзавеждане на зоните за отдих на служителите си.

„Това е неразделна част от програмата за стимулиране на фирмите – да предлагат и зони за отдих или за спорт, защото това многократно повишава мотивацията на служителите за творческа работа и иновации”, каза Олга Стоичкова, мениджър „Отдаване под наем” в Sofia Airport Center, цитирана от Money.bg.

София Еърпорт Център е изграден с природосъобразни материали и с най-съвременните системи за намаляване на оперативните разходи до 30%, което създава комфортна и здравословна среда на служителите. Други характеристики на комплекса са енергоспестяващата климатична и вентилационна система (VAV), контролирана от автоматична система за управление на сградата (BMS); съвременни оптични влакна; изобилие от естествена светлина и отваряема двойна стъклена фасада, регулираща топлинното и слънчево въздействие, 2.85 м. светла височина на помещенията и други.

„Намаляването на потреблението на енергия е много важно за бизнес сградите в столицата, да не говорим, че с това се опазва и околната среда. Убедена съм, че комплекси като Sofia Airport Center са началото на едно ново строителство в столицата, което ще допринесе за един по-чист, по-приветлив и по-приятен за живеене град. „Тишман” ни дава добър урок, да го последваме”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *