post

С 26% са намалели запитванията за жилища за покупка в центъра през септември спрямо месец май 2012 г. Офертите за продажба за същия период пък бележат ръст от близо 20%, отчитат от Адрес Недвижими имоти. Причините за това са няколко – новите правила за паркиране, шумът, трудният достъп и мръсния въздух.

Търсещите имот под наем, традиционно активни в първия есенен месец, демонстрират с около 15% по-нисък интерес към центъра, а също толкова по-голям е броят на запитванията за околните квартали. Според експертите тази тенденция към момента не се е отразила на цените, но редица продавачи и наемодатели на централни имоти стоят в изчаквателна позиция.

“Тендецията на отлив от центъра е валидна както за пазара на покупко-продажби, така и за наемния пазар поради трудностите, които наемателите срещат при сдобиването с целия набор документи, необходими за изваждането на винетен стикер”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на Адрес.

 

Вълната на интересуващи се от покупка или наем в тези райони се прехвърля към околните квартали като Лозенец, Стрелбище, Иван Вазов, Банишора, Лагера, Триъгълника и т.н. , които имат същата или близка достъпност, но са освободени от рестрикциите, характерни за централната част.

Значително нараства и предлaгането на имоти в района, защото живеещите там пенсионери, за които е финансово неизгодно да поддържат такъв скъп и голям по площ имот, искат да го продадат и с парите да живеят по-спокойно, в по-малко жилище. Често имотите в централните части са и без асансьор и това допълнително засилва желанието за продажба при по-възрастните собственици, коментират от компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *