post

Започна изграждането на завод за преработка на биологични и зелени отпадъци край София в Хан Богров. Той е единственият проект за модерен начин на третирането им, който се реализира в България по европейската ОП Околна среда.

Това съобщиха от първата в страната фирма с цялостни решения за третиране и управление на отпадъците на европейско ниво – Recycling Bulgaria, съобщава „Новинар” .

Предприятието ще се изгради от консорциума „Егерсман и Ко”. За все по-актуалния процес на компостиране на зелени и хранителни отпадъци Recycling Bulgaria е разработила ефективно решение заедно със своите партньори, изтъкнаха от компанията.

Така малки и средни общини ще са в състояние да изпълнят заложените технологични параметри от ЕС с много по-ниско капиталовложение от познатите до момента технологии, подчертаха от дружеството. Дейността по събирането на битовата смет и депонирането й е комунална дейност, която продължава да черпи съществена част от бюджета на кметствата.

Затова Recycling Bulgaria се ангажира с безплатни консултации на общините, казаха още от компанията. „В днешно време основното в световната практика е не само да се обезвреждат отпадъците, като се депонират и контролират, но и като се третират чрез изгаряне, компостиране и рециклиране”, коментира управителят на Recycling Bulgaria Стефан Стаменов.

„Решенията, които ние предлагаме, са изцяло съобразени с действащото към момента национално и европейско законодателство”, допълни той.

Компанията Recycling Bulgaria е изградила и завода за преработка на битови отпадъци край Варна съвместно с немския гигант Eggersmann Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *