post

Обходният път за Габрово и тунелът под Шипка ще бъдат включени в общ проект, за който ще се търси финансиране по Оперативна програма “Транспорт” след 2014. Тръжната процедура за изграждането може да започне през 2013 г., съобщи в парламента регионалният министър Лилияна Павлова в отговор на питане от няколко депутати.

Идеята е мащабното строителство да бъде реализирано на два етапа. През първия ще бъде направен пътят, за да изведем максимално бързо тировете от града, обясни Павлова. Най-късно до началото на следващата година трябва да бъде избран изпълнителят, а реалното строителство – през пролетта. Срокът за изпълнение е две години.

За тунела на този етап има разработен идеен проект, а екоминистерството е изготвило Оценка за въздействието на околната среда. Решението обаче се обжалва от няколко екоорганизации, каза още министърът. “Регионалното министерство има готовност и по втория етап да започне още догодина тръжна процедура, а самият строеж – 2014 при осигурено финансиране”.

Като цяло изграждането на тунел под Шипка е част от проект за обходен маршрут на град Габрово. „Имаме идеен проект за тунела, имаме и ОВОС. Бихме могли да започнем строителството на тунела веднага, но нямаме средства. Можем да започнем тръжната процедура за изграждане на тунела през 2013 г.”, каза Павлова.

Според депутатът Димчо Михалевски ако ЕК одобри изграждането на тунела под Шипка, то проектът за скоростен път Русе – Свиленград ще отпадне. В отговор министър Павлова заяви, че тепърва предстои да се работи върху този проекта и строителството му не може да започне толкова бързо. Приоритет е изграждането на тунел под Шипка, подчерта тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *