post

През последните три месеца на годината се очаква да бъдат сключени 65 хил. сделки с имоти в цялата страна, което, ако се реализира като сценарий, ще е с около 4% под нивата от аналогичния период на предходната година. Това прогнозират експертите от консултантската компания “Явлена” на базата на данните на Агенцията по вписванията за сделките с имоти, осъществени в периода юли-септември, съобщи investor.bg.

Статистиката сочи, че през третото тримесечие в страната са били сключени 58 643 сделки с имоти, което е повече от реализираните за същите тримесечия на предходните три години сделки.

При анализ на данните на агенцията от 2006 г. до края на септември 2012 г. експертите са установили идентична динамика на покупко-продажбите на недвижимост за всяка от годините – слабо първо тримесечие, последвано от активизиране през второто и третото тримесечие и най-висока активност през последните три месеца от годината. Единствено промяна в пазарното поведение се е наблюдавало през през 2009 и 2011 г., които са били най- кризисните за пазара.

Тази година обаче се наблюдава постоянен ръст на продажбите на имоти за всяко тримесечие – над 35 хил. сделки са били сключени в периода януари-март, близо 54 хил. са сделките в периода април-юни и над 58 600 от юли до края на септември.

За София, прогнозите на консултантите са, че през последните три месеца на годината ще бъдат сключени около 6 хил. сделки с имоти, което ще представлява спад от 12% на годишна база. През първите три месеца на годината в София са били сключени над 3 300 сделки, което е приблизително на нивото от предходните три години. През второто тримесечие реализираните покупко-продажби са били близо 4 600, което обаче е с 33% под нивото от същия период на 2011 г.

През третото тримесечие сключените сделки са били малко над 4 хил., което е близо до нивото от предходната година , а слабата активност се обяснява със сезона на отпуските в столицата.

Експертите прогнозират, че през следващата 2013 г. възстановяването на пазара на имоти ще продължи, като се очаква броят на сделките да бъде по-голям от този през 2009 г., но все още под нивата от пиковата за пазара 2008 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *