post

Един от малкото сегменти на пазара на недвижими имоти в България, който сякаш е преодолял последствията от финансовата криза са ваканционните имоти по Черноморието. Резултатите от проучване на Аrco Real Estate сочат, че предлагането и търсенето на апартаменти по морето вече намират своята равновесна точка и се забелязва отчетлив ръст на броя на сделките.

Основната част от предлагането се състои от сравнително малки апартаменти с една или две спални, които са напълно завършени от инвеститора и включват избор от няколко варианта за цялостно обзавеждане. Местните предприемачи са най-активни на пазара, като добрите резултати през изминалия сезон им дават увереността в края на лятото да започнат по няколко нови проекта, които да предложат на пазара през 2013 година.

По данни на Arco Real Estate офертните цени за качествени имоти, които са част от затворен комплекс или предлагат нужните допълнителни услуги варират между 700 и 1300 евро/м2. Имайки предвид площта на апартаментите и честите промоционални условия, подобна инвестиция може да възлезе на по-малко от 30 000 евро.

Годишната такса за поддръжка, която осигуряват собствениците на комплексите е средно 8 евро/м2. За купувачите, които изберат да отдават имотите си под наем през лятото, тези разходи, а дори и част от плащанията по ипотеката, се покриват от реализирания доход през туристическия сезон.

Ако допреди няколко години основната част от купувачите бяха британски граждани, чиято цел бе придобиването на имот за инвестиция, то в момента 90% от търсенето идва от руски граждани, като по-голямата част от тях планират да използват апартаментите си активно за почивка през летния сезон, сочи проучването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *