post

Основен подприоритет в следващата Оперативна програма „Регионално развитие” ще е държавната образователна инфраструктура. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на обновената инфраструктура на Химико-технологичния и металургичен университет в София.

Финализира се вариантът на следващата Оперативна програма за регионално развитие. Там продължава фокусът за градското развитие и енергийната ефективност в публични сгради. Един основен отделен подприоритет сме оставили да бъде държавната образователна инфраструктура, в която влизат висшите учебни заведения и държавните училища, в които и сега инвестираме, но в много по-малък обхват, добави Павлова, цитирана от Фокус.

„Моята цел е всички големи държавни висши учебни заведения, както и този университет, да получат целево средство на принципа на директното предоставяне. Сега имаха три милиона лева. Аз се надявам да можем поне още толкова да дадем на университетите, за да могат да довършат обновяването на своите сгради. В този програмен период имаше някои, които не можаха въобще да кандидатстват, защото не бяха част от градовете, които финансираме, но са градове с традиции, както са Благоевград и Свищов”, добави министърът. Това са градове, които имат традиции в образованието и в кампусите. Те не са били финансирани в този програмен период.

Това е втората цел – освен тези, които сега са направили проекти, да получат шанс за фаза 2, за да може да има 100 % обновена образователна инфраструктура във висшите училища, да се увеличи бюджетът и да се предостави на всички останали големи градове с традиции във висшето образование. Около 10 университета досега са финансирани и подпомогнати.

„Моята цел е да покрием големите държавни университети във всички големи градове, които да получат своя шанс. Това са сгради, които не са ремонтирани, откакто са построени. Това, което искаме, е проектите да бъдат завършени и да бъдат интегрирани, затова слагаме минимум само и само, за да ги стимулираме да направят по-амбициозни и по-обхватни проекти. Сега минимумът беше 1 млн. лева. На мен ми се искаше това да е санитарният минимум, за да сме сигурни, че имаме и ремонт, и обновяване, да направим лаборатории, дигитални библиотеки”, каза министър Павлова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *