post

С парични санкции от 5 до 20 хил. лв. трябва да бъдат глобявани всички нелоялни брокери, които предлагат на клиентите си фалшиви оферти. Това коментира зам.-председателят на сдружение “Недвижими имоти” Лъчезар Искров. Мярката е залегнала в новия законопроект за търговията с имоти, съобщава в. “Сега”.

Ако нормативните изменения влязат в сила, Комисията за защита на потребителите ще получи правото да наказва брокерите за нарушения при вписването в регистъра, за работа с клиенти без договор и за публикуването на подвеждащи обяви за продажба на собственост. Така компаниите в бранша ще рекламират само реално съществуващи имоти, за които са наети да посредничат. В противен случай некоректната практика ще продължи, а точно от подобен тип посредници менте държавната хазна губи между 20 и 30 млн. лв. годишно, добавя Искров.

От бранша посочват, че най-често срещаните нарушения при търговията с имоти е кражбата на чужда оферта. Брокерът предлага даден имот, без да е упълномощен от собственика му, за да прибере солидна комисионна, ако сделката за покупко-продажба се окаже успешна.

Изпитана практика е и сглобяването на снимков материал от няколко различни апартамента, често пъти и от различни градове, при което се предлага жилище с хол във Варна и кухня в Плевен например. При интерес от страна на евентуалните купувачи агентът казва, че в момента апартаментът не може да бъде разгледан, но показва на клиента си няколко други оферти, след които успява да продаде не толкова хубав, но съществуващ апартамент.

Брокери обясняват, че най-лесно фалшивата оферта може да се разпознае, ако в нея е посочено твърде луксозно жилище на много ниска цена, и предупреждават да се подхожда със съмнение към офертите за жилище, на което няма снимка.

ОБЛЕКЧЕНИЯ

Ако властта даде зелена светлина на нормативните изменения, от агенциите за недвижими имоти ще се изисква да облекчат клиентите си в няколко аспекта. Така например се предвижда да отпадне таксата за оглед на жилище, която в момента е задължителна и доста висока.

Също така хората няма да се задължават да работят само с една компания, а ще имат възможността да потърсят услугите на няколко брокерски фирми, което от своя страна ще им позволява да изберат възможно най-добрата оферта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *