post

Договорени над 1,946 млрд. евро (97%) и разплатени повече от 822 млн. евро (над 40%) от бюджета. Това са резултатите, които бяха отчетени за ОП “Транспорт” по време на 13-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

„В началото на 2013 г. се очаква да бъдат пуснати в експлоатация първите напълно завършени жп линии“, каза зам.-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Христо Алексиев. По думите му работата по отсечката Свиленград – турска граница е почти приключила. В момента текат тестове на контактната мрежа и трасето и се очаква в началото на следващата година да има издаден акт 16 на отсечката, каза Алексиев.

Във финална фаза е и модернизацията на лот 1 (Калояново – Михайловец) от жп линията Пловдив – Бургас и се очаква през първите месеци на 2013 г. да бъде завършен. Изпълнението на другите две обособени позиции по трасето се движи в график. От НКЖИ отчитат изпълнение на 35% от обема на работите по лот 2 (Стара Загора – Зимница) и над 45% физическо изпълнение по лот 3 (Церковски – Карнобат – Бургас).

Всички останали железопътни проекти, включени в обхвата на ОП „Транспорт“ вече имат сключени договори за строителство и по тях се работи активно. Напредък бе отчетен и при проектите, които НКЖИ изпълнява за подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари. В ход е тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждане на интермодален терминал в гр. Пловдив. Индикативната стойност на обекта е около 10 млн. лв., като целта е той да бъде изграден в рамките на този програмен период. Стартирани са тръжните процедури за жп гарите в София и Пазарджик, като се очаква през първата половина на 2013 г. да бъде даден ход и на поръчката за гарата в Бургас.

Строителството на АМ „Хемус“ ще бъде включена в обхвата на ОП „Транспорт“, стана ясно по верме на заседанието. От АПИ отчетоха, че през следващата година се очаква да бъдат пуснати в експлоатция двата лота на АМ „Марица“, които се финансират по ОП „Транспорт“. Лот 1 на АМ „Струма“ също се движи с много добри темпове и прогнозите са, че ще бъде завършен предсрочно.

Метрото е пърият изцяло завършен проект по програмата. „Над 150 000 позлваха метрото преди да изградим новите отсечки, след пускането им в експолатация те вече са над 300 000“, каза Стоян Братоев, ипълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД. По думите му тези цифри надхвърлят предварителните прогнози, което означава, че метрото се превръща в предпочитан транспорт в столицата.

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ съобщи, че е приключила тръжната процедура за избор на изпълнител за изграждане на Речен информационен център в гр. Русе и се очаква в близките седмици да стартира строителството му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *