post

В Германия отвори врати първият супермаркет, построен по стандарта на пасивните сгради, съобщи eplusinternational.com. Уникалният магазин се намира в град Хановер.

Построеният встрани от жилищните сгради супермаркет REWE е с търговска площ от 1,300 квадратни метра и поради факта, че има много ниска консумация на енергия, емисиите на вредния за климата въглероден двуокис са с 30 процента по-ниски, в сравнение със супермаркети от този мащаб, построени по традиционните методи. “Първият супермаркет, построен по стандарта на пасивните сгради е изключителен пилотен проект” каза Харалд Халфпаап, СЕО на фонд проКлима.

Институтът за Пасивни Къщи и фондът на проКлима enercity, заедно с REWE, Технологичният университет „Чалмерс” в Гьотеборг и Tехнологичният университет ETH в Цюрих са разработили изисквания за изпълнението на всеки компонент. За разлика от жилищните сгради, където консумацията на енергията зависи до голяма степен от качеството на сградната обвивка, при супермаркетите тя зависи главно от охлаждането на стоките и храните и от осветлението. 60 процента от общата консумация на енергия при тях се дължи на охладителните системи и около 20 процента на осветлението. Тук могат да бъдат постигнати най-големите спестявания.

Тук не съществува традиционна отоплителна система. Отоплението се осигурява от отделяната и неизползвана топлина от охладителната система. Вместо множество охладителни компресори, охлаждането е централизирано в така наречената съединителна хладилна система. През лятото топлината може да се изведе ефективно навън без да затопля търговските помещения. Само по време на много студени зимни дни, когато отделяната и неизползвана топлина от охладителната система не е достатъчна, ще се използва външна термопомпа. Доставчик на енергоефективните хладилни агрегати и хладилни уреди е Market Best.

Осветлението ще бъде с ниска енергийна консумация. Инсталираната мощност на осветлението е само 12 вата на квадратен метър. “За магазин за хранителни стоки това е много ниска стойност и резултатът е великолепно осветление,” обяснява Халфпаап.

Новият супермаркет REWE е получил и наградата на Немския Съвет за Устойчиво Строителство. Сертификатът DGNB е национална награда, която е създадена в сътрудничество с Федералното министерство на транспорта, строителството и градското развитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *