post

2000 дървета ще бъдат посадени в парка пред НДК, а в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца. Това предвижда амбициозният проект на Столична община за връщането на блясъка на пространството край НДК.

Зад двореца пък ще има розариум и лавандулови поляни, а живият плет ще бъде изцяло подменен, съобщава Монитор.

„Вече са подадени документите за финансиране на проекта с 14,3 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие”, каза вчера зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Ремонтът ще започне най-рано през лятото и ще продължи около 2 години. Проектът предвижда още изпочупените настилки да се заменят с 5 вида плочки – гранит, врачански камък и 3 вида паваж.

Освен това те ще се обработят по специална технология, за да не се пързалят през зимата обясни Бояджийска. Леко пукнатите плочки ще бъдат запълнени със специална смес и ще бъдат шлифовани.

В парка ще има две сцени за концерти – сегашната в детския кът и още една при централния вход към бул. „Фритьоф Нансен”.

Зад НДК ще има розариум с 3130 рози. „Там и сега трябваше да има такъв. Това е моя стара идея”, разказа архитект Валентина Атанасова, която е автор и на първия проект за парка при НДК.

Ще бъдат засадени и над 15 000 нови вечнозелени храсти, а най-горният почвен слой на парка ще бъде сменен с торопочвена смес. За поливането на парка ще се изгради подземна напоителна система.

Всички 250 пейки ще се ремонтират, ще се сложат нови 120 кошчета. Освен това паркът ще се пази с 29 камери.

В парка ще се поставят и 2 автоматизирани тоалетни

Всички паметници ще блестят с прожекторно осветление, а Мостът на влюбените ще бъде озарен от светодиодни крушки.

Ремонтът включва  и нови тротоари по всички улици и булеварди, обграждащи градината – „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, „Ш. Петьофи”, „Баба Неделя”, „Хр. Стамболски”, „П. Славейков”, „България” и „Фр. Нансен”.

Отделно от този проект ще се изготвя нов проект за пространството около рушащия се паметник „1300 години България”, за който ще бъде обявен конкурс, напомни Бояджийска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *