post

През 2012 г. търсенето и предлагането на офиси в София бяха най-близо до равновесие за последните четири години. Наетите площи се увеличиха с 10% в сравнение с 2011 г. до 96 900 кв.м. Това отчете консултантската фирма Forton International, стратегически партньор за България на глобалната компания за имоти Cushman&Wakefield.

Годината завърши силно с 25 400 кв.м усвоени площи в последните три месеца. Над 50% от отдадените през последното тримесечие на 2012 г. офис площи са наети от нови или разширяващи дейността си компании. Останалите  малко под 12 хил.кв.м. са преместване или предоговаряне.

„Последните три месеца на 2012 пречупиха тенденцията релокацията да бъде основна движеща сила за пазара. Площите, заети заради откриване на нови работни места, бяха повече от преместванията“, казва Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във  Forton International.

Компаниите, без значение дали навлизаха в България, разрастваха се или се преместваха, продължиха да предпочитат сградите с най-високо качество. Незаетите офиси в топ 10 клас А сгради намаляха от 28.7% до 18% от края на 2011 до края на 2012 г. За целия пазар свободните офиси нараснаха от 31 до 33%, тъй като през 2012 г. завършеното строителство остана на по-високо ниво от усвояването.

„Предвид сделките в процес на преговори очакваме заетостта в топ 10 сградите да продължи да нараства и към края на годината на практика да не разполагат с големи свободни площи. Занапред ще бъде все по-трудно за големи наематели като Coca Cola Enterprise, PPD и др., които допринесоха най-много за ръста на сделките в края на 2012 г., да намерят подходящ офис в тях“, казва Кайзеров. „Това ще насочи пазара към райони и сгради, които са били недооценени до момента.“

Според анализа на компанията през миналата година строителството на офис и индустриални площи намаля, а усвояването им нарасна. Навлизането на нови и разширяването на присъстващи в страната фирми както от сектора на услугите, така и от промишлеността, са повлияли по-осезаемо на пазара. През 2012 г. за първи път от началото на кризата бизнесът не само се премества, а и расте.

„Получихме поредица от потвърждения, че България е привлекателна за инвеститорите в реалната икономика. Станахме свидетели на откриването на нови предприятия и центрове за обслужване на бизнес процеси на глобални компании“, казва Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International. “Тези тенденции заздравяват основите на пазара на бизнес имоти. Търсенето се формира от дългосрочни инвеститори, които оценяват условията в България. Развитието на пазарите на недвижима собственост и в бъдеще ще бъде отражение на техния бизнес.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *