post

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага да се въведе таван за процента на разход за сградната инсталация в сметките за парно. Това е един от най-срещаните проблеми в жалбите на хората, които не желаят да ползват услугите на Топлофикация.

Според кмета на София е недопустимо повече от половината от сметката за потребена топлоенергия да се дължат на сградната инсталация и затова трябва да има ограничение, съобщи dir.bg.

“Процентът трябва да се ограничи. Има сгради, в които не само с 50%, но има с 60-70% сградна инсталация. Това, разбира се, натоварва изключително много хората, които не желаят да се възползват от услугите на Топлофикация. Това е една от много важните теми”, коментира Фандъкова, цитирана от БНР.

Тя съобщи, че вече е сформирала работна група, която да направи конкретно предложение. “Това ще изисква промяна в наредбата, но наредбата може да се промени с акт на министъра на икономиката. Ще предложим такава промяна да бъде направена. Детайлите ги очаквам от експертите”, обясни столичният кмет.

В работната група са привлечени външни експерти – учени от техническия университет, както и предствители на потребителски организации. Те ще анализират и възможностите за повишаване качеството на централното топлоснабдяване.

В следващите дни работната група ще проверява действителното състояние на отоплителната мрежа на “Топлофикация София”. Първоначално ще се правят измервания в сградите с най-голямо предполагаемо изменение, предаде БНТ.

Срокът за работа на комисията е два месеца, а първият междинен доклад трябва да бъде готов след две седмици, посочи Фандъкова.

Как се начислява сградна инсталация

Според сега действащия документ има формула, по която се изчисляват разликите между отчетените показания на общия топломер и сбора от отчетите на индивидуалните топломери и разпределянето й между всички абонати в един вход с вертикална инсталация.

По тази формула всяка година топлинните счетоводители смятат какви ще са прогнозните дялове за сградната инсталация според потреблението предходната година, съобщава Mediapool.

В предишни години Наредбата позволяваше на абонатите в един вход да избират какъв да е процентът сградна инсталация в сметките и фиксираните нива бяха между 10 и 30 процента. Обикновено обаче хората избираха най-ниския процент, да са си облекчат текущите плащания което изкривяваше месечните фактури и вдигаше значително изравнителните сметки в края на отоплителния сезон, когато се отчита реалното количество ползвана топлоенергия.

После долното ниво бе вдигнато на 15 процента, за да се махне въобще таванът през 2007 г. и да се въведе ежегодното изчисление на прогнозните дялове за всеки клиент за сградната инсталация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *