post

Силна година прогнозират за сегмента на търговски имоти в Сърбия. Над 150 000 кв.м нови търговски площи се очаква да излязат на пазара до края на 2014 г., а според проучванията той все още е далеч от точката на насищане. Търсенето на офиси и жилища е в застой. Изключение прави столицата Белград.

Строителството на трите мола на Plaza Centers Group в Белград и Крагуевац, се очертава като най-крупната инвестиция на сръбския търговски пазар до момента. Тя ще добави приблизително 80 000 кв.м нови пространства за търговия. Към момента напълно завършен и работещ е само шопинг центъра в Крагуевац. Двата проекта в сръбската столица се очаква да бъдат приключени до края на 2014 г.

Търговският сегмент в Сърбия има сериозен потенциал за развитие, сочи стратегическо проучване на BlackOak Developments. В региона между Белград и Нови Сад в момента на всеки 1000 човека се падат 92 кв.м търговска площ, което е 4 пъти по-ниско от аналогичните нива в ЕС. Наскоро компанията приключи първата фаза от инвестицията си в аутлет центъра „Индия фешън парк” и готовите 15 000 кв.м. бързо намериха своите наематели. Още 15 000 кв.м се очаква да бъдат завършени през 2016 г.

Израелският инвеститор BIG предпочете Нови Сад и през октомври миналата година там отвори врати търговския център „BIG Нови Сад”. Той разполага с 30 000 кв.м. брутна отдаваема площ. Още няколко по-малки проекта на други компании също са в реализация.

Към момента наемите в търговски центрове в Сърбия са от 20 до 60 евро/кв.м на месец, а в търговските паркове между 7 и 25 евро/кв.м. Доходността се изчислява на 8.5%. За сравнение, при търговските улици в големите сръбски градове, тя е около 7-8%.

През 2012 г. офис площите в Белград достигнаха 800 000 кв.м. Това е най-бавният растеж в региона, в сравнение със София, Будапеща, Букурещ и Загреб. Търсенето все още е слабо, а наемите при всички класове бизнес пространства остават непроменени. Доходността се изчислява на 9-9.5%. Строителството на главен офис на Райфайзен банк в столицата освободи няколко сгради клас А, които до момента банката заемаше под наем. Това се отрази на сегмента, като цяло, и повиши незаетостта на офис площи до 15,1%

Очаква се приключването на още два крупни проекта в Белград през тази година, които да дадат отражение върху бизнес средата в западната ни съседка. Първият е офис центъра „Блок 23” на Verano Group до летището. Строителството му се забави, но плановете са за 50 000 кв.м офиси за наемане. Вторият е „West 65” на PSP Farman, с 37 000 кв.м отдаваема площ, който ще включва и жилищна част.

Сръбският жилищен пазар е в застой. Цените на апартаменти отбелязаха понижение, но това не стимулира търсенето. Кризата и по-строгите условия за кредитиране от страна на банките охладиха пазара във всички региони, с изключение на столицата Белград.

Източник: domaza.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *