post

Министерството на културата ще внесе в Министерския съвет предложение за решение община Велико Търново да стопанисва историческия резерват „Трапезица” и възстановената църква „Св. Георги” в село Арбанаси. Това съобщи вчера по време на посещението си във Велико Търново министърът на културата в оставка Вежди Рашидов.

Рашидов инспектира и как се изпълнява проектът „Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до исторически резерват Трапезица в гр. Велико Търново”. Бенефициент е Министерство на културата, което спечели по ОПРР европейско финансиране в размер на 4 833 628.85 лв. за осъществяването на проекта. На „Трапезица” се изгражда единственото в България релсово-транспортно съоръжение, което ще вози туристите от гара „Трапезица” до археологическата база на хълма.

По-късно министърът в оставка откри възстановената с европейски пари, осигурени от Министерството на културата, църква „Св. Георги” в село Арбанаси. „Повече от 40 години чакаме стенописите в църквата да се възстановят и най-после Вие постигнахте това” – с тези думи жителите на Арбанаси се обърнаха към Вежди Рашидов. В продължение на повече от 30 месеца екип от най-добри реставратори са възстановили уникалните стенописи и сега те са върнати в храма.

Пред медиите Рашидов направи и своеобразен отчет на работата си като министър на културата, посочвайки изграждането на нови музеи, успешната театрална реформа, възхода на киното, осигуряването на голямо финансиране за археологически разкопки, успешното реализиране на всички европейски проекти на Министерството. „Дойдох Вежди и си тръгвам с високо вдигната глава, защото всичко, което съм направил, мога да го посоча с пръст и то е направено за благото на българската култура и на всички творци”, обобщи Вежди Рашидов. В края на посещението си във Велико Търново Вежди Рашидов посети току-що открития музей на восъчните фигури.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *