post

Следващата седмица ще бъде представен актуализиран график за работа по последния участък от автомагистрала “Тракия”, чието завършване изостава с няколко месеца. Това стана известно при посещението на министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева до отсечката между Ямбол и Карнобат.

“За съжаление това, което видях от оставащите 34 км от автомагистрала “Тракия”, не ме радва”, коментира Захариева, цитирана от агенция “Фокус” и dir.bg.

Тя заяви, че за да стане готова автомагистрала “Тракия”, мобилизацията на работата трябва да се увеличи. С това темпо на работа обаче няма как да се случи, посочи Захариева.

Нейната оценка е, че за да бъде отворено трасето до началото на активния летен сезон, техниката и хората трябва да се увеличат по четири. Тя допълни, че не намира причина да не се строи, при положение, че по нейна информация е осигурено финансиране.

От фирмата, изпълнител на обекта, уверили, че ще бъде направено всичко необходимо до началото на активния летен сезон аутобанът да бъде готов. Изпълнител на трасето е сдружение “Тракия ІV” (с водещ партньор “Холдинг Пътища” на Васил Божков).

Преди седмицата оттам съобщиха, че са взели заем от 40 млн. лв., за да се разплатят с фирмите подизпълнители. Те се оплакаха многократно, че някои от тях за последната година не са получили и стотинка за свършената работа. Според договора със строителя отсечката от 49 км трябва да бъде построена за 209 млн. лв., от които 165.5 млн. лв. вече са изплатени. Останалите ще бъдат дадени, когато се завърши съответното строителство.

През миналото лято предсрочно бяха пуснати 16 км (между Ямбол и Петолъчката) по трасето, като незавършената част е между Зимница и Карнобат. Срокът за изпълнение беше до края на февруари, като впоследствие след признаване на форсмажорни обстоятелства (изключително студената минала зима) той бе удължен до края на май.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *