post

София ще обяви своята концепция за кандидатурата си за европейска столица на културата на 17 септември, празника на града. Бюджетът за подготовката и за 2019 г. ще е завишен, обясни зам.-кметьт Тодор Чобанов, цитиран от в. “Труд”.

Само за 2013 г. за култура са предвидени над 3 млн. лв. повече. Той припомни, че в София са концентрирани 62% от всички заети в изкуствата и културния туризъм, а градът създава 80% от добавената стойност в сектора на национално равнище.

Сега се работи по кандидатстването на София съвместно с областните градове от Югозападния регион. Предвиждат се общи инициативи като гостуване на Софийската опера на театъра в Кюстендил. Coфия има споразумения за съвместни инициативи и с редица бивши културни столици.

За 2013 г. в културния календар на града са включени 78 събития и ще бъдат финансирани 150 проекта.

До края на годината градът ще има 4 нови музея – Ларгото, базиликата „Св. София”, „Музеят за история на София”, Националният музей по проект на Министерството на културата.

От март до ноември в градини и популярни места ще се организират галерии на открито.

„Целта ни е културата да излезе извън границите на залите и да се увеличи аудиторията. Улици на града също ще се превърнат в сцена на изкуствата. Отново ще се проведе „София диша”, „Хартиен арт фест”, „ON! Fest”.

Прояви ще се организират на бул. „Витоша”, пред НДК. Специални инициативи ще има и по повод 1150 г. от създаването на славянската азбука.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *