post

През първото тримесечие на годината инвестициите в аутсорсинг услуги и промишлеността продължиха и повлияха благоприятно на пазарите на офис и индустриални площи. Това показват пазарните проучвания на имотната компания Forton, партньор на глобалният консултант Cushman & Wakefield за България и Македония.

Производственият сектор в поредно тримесечие подкрепи пазара на индустриални площи. LEM, швейцарски производител на електрооборудване, обяви, че наема 4 500 кв.м в София за производство. Извън столицата турският производител на какаов ликьор и какао на прах „Алтънмарка“ придоби фабриката за преработка на вълна ADF в Първомай в една от най-забележителните сделки за последната година.

„Това са нови доказателства, че производствените компании виждат позитив от присъствието си в България“, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ във Forton.

Последните сделки са на фона на свито предлагане на индустриални площи. С 12 700 кв.м, изцяло построени за собствени нужди, софийският пазар отбелязва сезонно слабо тримесечие на строителство. Завършените площи бяха с 66% по-малко от завършените в последните три месеца на 2012 г.

В резултат на това процентът на свободните площи се сви до 3.36% от наличните 739 600 кв.м в съвременни складови и промишлени сгради в региона на София.

“Предлагане на нови проекти за продажба или под наем почти няма. Вместо това вече няколко тримесечия наблюдаваме сделки с качествени индустриални активи, чиито собственици спират дейността си и предпочитат да осребрят инвестицията си като продадат или отдадат земята и сградите “, коментира Гюрджиев.

Наемите за качествени индустриални площи в София не се промениха в сравнение с края на 2012 г.

„От една страна, липсата на предлагане подкрепя настоящите нива“, казва Владимир Гюрджиев. „От друга – компаниите не са склонни да инвестират или най-малкото подхождат много предпазливо към нови проекти, поради което инвеститорите са принудени да се придържат към настоящите наемни нива и да предлагат допълнителни стимули на наемателите.“

Очакванията на Forton за второто тримесечие на 2013 г. са по-скоро позитивни, стига политическата перспектива да не се влоши след предстоящите на 12 май избори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *