post

Два са основните проблема, за да се случва трудно програмата за енергийна ефективност. Основният е липсата на традиции в управлението на общите части на сградите, а другият е финансовият проблем.  Това заяви в Русе вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, която представи новите моменти в проект „Енергийно обновяване на българските домове” в рамките на втората информационна кампания по него.

Създадени са лесни условия за регистрация на сдружения на собственици и въпреки това хората все още се притесняват, че това ще ги ангажира финансово. Хората трябва да разберат, че общите части са тяхна собственост и тяхно задължение и да бъдат по-активни, добави министър Захариева, цитирана от Дарик. За Русе към момента са одобрени 5 от общо 6 подадени заявления. В северен централен район те са 18, най-много са в София-48.

Вицепремиерът информира и за разработения механизъм за онези одобрени сгради, където има домакинство, което не може да си позволи съфинансирането. Тези домакинства ще могат да получат 100% финансиране на своя дял от бюджета за енергийно обновяване на сградата. Средствата за това са 100 000 лева и са от бюджета на МРРБ. Предстои идната седмица да е ясен механизма, по който тези семейства ще могат да се възползват от облекчението. Предложението е тази подкрепа да се предоставя едва когато всички останали възможности са изчерпани – като осигуряване на необходимата сума от други източници, отказ отнисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване, липса на допълнителни имоти, които могат да носят доходи и др.

Информационните дни в Дунавския град продължават и ще се проведат на следните локации:

19 април – в района на Съдебната палата – от 16.00 до 19.30 часа

20 април – парка на младежта /до Вазата/ – от 10.00 до 14.00 часа

21 април – срещу бившите Хали, /супермаркет CBA, ул. Александровска/ – от 10.00 до 14.00 часа

На 22 и 23 април информация за ползите от проекта ще могат да получат и жителите на Силистра.

Проект BG161РО001-1.2.01-0001 „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България. Бенефициент по проекта е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, дирекция „Жилищна политика“. В рамките на проекта ще бъдат организирани четири информационни кампании – една през 2012 г., две през 2013 г. и една през 2014 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *