post

Mинистърът на регионалното развитие Екатерина Захариева ще представи в Катар проекта за изграждането на пътя от Русе до Свиленград чрез публично-частно партньорство. Необходимата инвестиция се оценява над 2 млрд. лева. Министър Захариева е на посещение в близкоизточната страна до 24 април, като в рамките на визитата й се очаква да бъде подписан меморандум за инвестиции с държавната “Катар холдинг”, съобщава Mediapool.

Катар вече депозира 50 млн. долара в Българската банка за развитие като гаранция за сериозността на намеренията му в нашата страна. Това стана още миналата година след визитата на бившия премиер Бойко Борисов. Тогава за първи път беше анонсиран скоростния път пред емира на Катар. Година по-късно идейният проект на трасето вече е готов и нужната инвестиция се оценява на 2.12 млрд. лв. като срокът за откупуването й е около 15 години при платено преминаване.

Трасето на пътя в по-голямата си част припокрива т.нар. околовръстен черноморски магистрален път. Експлоатационната дължина на пътя от Русе до Свиленград е 300 км, от които 280 км са ново строителство. Пътят тръгва от Русе, минава източно на около три километра от Бяла, върви източно покрай Полски Тръмбеш, преминава западно от Велико Търново и Дебелец, пресича Стара планина успоредно на прохода Хаинбоаз, след което излиза западно при Гурково, минава покрай Нова Загора и излиза при Любимец, където се качва на магистрала “Марица” и по нея стига до граничния пункт на “Капитан Андреево”.

Скоростният път ще пресича трите магистрали – “Хемус” край Велико Търново, “Тракия” при Нова Загора и “Марица” при Любимец. Освен тези пътни възли ще бъдат изградени още 13, където скоростното трасе ще пресича първокласни пътища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *