post

България и Дания ще работят по общи проекти в областта на енергетиката и енергийната ефективност. Темата е водеща в посещението на президента Росен Плевнелиев в скандинавското кралство, предаде БНР. В Копенхаген държавният глава разговаря с датската кралица Маргарете ІІ и с премиера Хеле Торнинг-Смит.

България има интерес от привличане на датски инвестиции, свързани с енергийната ефективност, тъй като скандинавското кралство има опит в тази сфера. След срещата си с датския премиер, президентът Росен Плевнелиев подчерта, че Дания може да бъде стратегически партньор на България в областта на енергийните политики.

„България тепърва трябва да извърви своя път към енергийна диверсификация и ефективност по всички нива на национално, регионално. Със сигурност ще набележим бъдещи общи проекти в сферата на енергетиката и енергийната ефективност”, каза Росен Плевнелиев.

Датски специалисти могат да работят с българското правителство по подготовката на „Стратегия 2020”, в частта, свързана с енергийната ефективност. Това потвърди и датският премиер Хеле Торнинг-Смит. „Това е ключова дума за мен. Нашият разговор показа, че нито една страна не трябва да бъде сама, преминавайки през тази ситуация, свързана с енергетиката. Именно заради това имаме нужда от сътрудничество, в рамките на ЕС. Нито една държава не трябва да е сама, когато има нужда от подкрепа, било то икономическа или в енергийната сфера”, каза Хеле Торнинг-Смит.

Земеделието и производството на храни е друга област, в която България може да черпи опит от Дания. „ Малките ферми, производителите на храни, имаме много какво да научим. А Дания е световна сила в производството на храни”, каза Плевнелиев.

Между 60 000 и 100 000 датчани посещават страната ни всяка година. България ще рекламира туризма си в скандинавското кралство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *