post

България има готовност да реализира проекти в областта на инфраструктурата, възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и туризма с подкрепата на Катар. Това стана ясно по време на срещата на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева с вицепремиера на Държавата Катар Ахмад ал Махмуд. “България възприема Катар като ценен и доверен партньор, с който могат да бъдат реализирани успешно съвместни проекти както в България, така и в Катар”, каза тя.

Нашите две държави споделят една философия, че развитието минава през стабилност и усилена работа в интерес на различните социални групи, каза Ахмад ал Махмуд. Катарската страна подчерта приоритетното място, което заема България във външно-политическите приоритети на Катар за развитието на отношенията с държавите от Централна и Източна Европа. Катарският вицепремиер изрази задоволство от нивото на двустранния политически и икономически диалог, като посочи, че за последните две години отбелязваме значителен напредък в двустранните отношения. Вицепремиерът на Катар изрази високата си оценка от факта, че дори в условията на служебен кабинет България е последователна в намеренията си за развитието на отношенията си с традиционни и стратегически партньори като Катар.

Катар Еъруейз да лети директно до София, поиска вицепремиерът Захариева от изпълнителния директор на компанията Акбар ал Бакър. Нашата страна предоставя добавена стойност за инвеститорите в областта на туризма, с богато историческо наследство и природни ресурси за развитието на спа и медицински туризъм. Вицепремиерът предложи специализираната в туристическия сектор компания Катар Еъруейз Холидейз да анализира възможността да предлага туристически пакети от България в страните от Персийския залив в партньорство с водещи български компании от бранша. На срещата стана ясно, че Катар Еъруейз ще увеличи честотата на полетите си до и от София и те ще бъдат директни и всеки ден в края на годината.

В Доха вицепремиерът Екатерина Захариева откри българския павилион на търговското изложение, което се организира в рамките на VIII Световен конгрес на търговско-промишлените палати. България беше представена с павилион, който представя страната ни като туристическа дестинация. С щандове се представят и български фирми в областта на строителството. “Българското правителство ще подпомага реализацията на катарски инвестиции в България, но също така ще работи активно за навлизането на български фирми в Катар”, каза на откриването на павилиона. Тя припомни, че е поискала и договорила на най-високо ниво в Държавата Катар българските фирми да бъдат третирани наравно с водещите световни компании.

Българският павилион се организира от МРРБ, МИЕТ и КСБ и целта на участието в изложението е да се даде още една възможност за бизнес срещи. Нещо повече КСБ открива офис в Катар за да подпомага навлизането на наши строителни фирми в арабската държава. “Темата на конгреса в рамките на който се провежда изложението, е “възможности за всички” – възприемам това като мотото на отношенията на България с Катар, тъй като възможностите пред нашите две държави са многобройни”, каза на събитието вицепремиера Захариева. Специално за откриването на павилиона присъства председателят на катарската търговско-промишлена палата шейх Халифа бин Джасим ал-Тани и изпълнителният директор на палатата Реми Роухани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *