post

Павилионите в различните столични райони ще са в различни цветове. Типовите проекти за тях вече са направени и публикувани на сайта на дирекция „Архитектура и градоустройство”.

„Павилионите ще са с около 25% по-малко”, съобщи пред „Монитор” главният архитект на София Петър Диков.

Част от районите вече са започнали обявяването на търговете. Те са за наем на земята, върху която спечелилият може да си монтира за собствена сметка одобрената от районната община будка. Договорите са за срок до 10 години.

„Предстои да обявим трети търг за 11 павилиона. Първите два бяха за общо 18”, каза кметът на „Подуяне” Ева Митова. Началните цени за наем на земята са от 7,94 лв. без ДДС в „Левски В”, 9,40 лв. за „Сухата река” и 11,90 за „Хаджи Димитър”.

„Цената може да се увеличи и със 100% в зависимост от броя на кандидатите и мястото на павилиона”, обясни кметицата. По нейни думи в „Подуяне” будките са от 2 до 4 кв. м и са предимно за вестници и списания, както и за пакетирани захарни изделия.

Търг е обявен и за отдаване под наем на земя за 8 павилиона в „Надежда”. Те са с площ от 12 и 24 кв. м и павилионите трябва да бъдат кафенета, цветарски, зоомагазин и заведение за бързо хранене и т.н. Началната тръжна цена за месечния наем на кв. м площ от терена е 3 лв. без ДДС. Документите за участие струват 100 лв., а още толкова се внасят и за участието.

„Ще сме по-либерални. Наемателите ще могат да сключат договор за направата на павилиона, с която фирма искат”, каза кметът на „Надежда” Димитър Димов. Той обаче смята, че част от старите будки ще останат. Причината е, че договорите им още важат.

„Договорите на наемателите са изтекли преди години. Те са удължавани само с анекси. Има много малко дългосрочни договори, подписани преди 2006 г.”, коментира арх. Диков. По думите му районните кметове нямат срок, в който да проведат търговете.

Определени са и местата, на които може да има будки. Най-често те ще са близо до спирки на градския транспорт, по булевардите, близо до светофари и подлези. Изискванията са да има 2 метра тротоар, да не са върху зелена площ и да не засягат градските комуникации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *