post

Около 36 300 евро за квадратен метър са средните годишни наеми за първокласни търговски площи в Хонконг. С това мегаполисът за пореден път запазва лидерската си позиция в световен мащаб по отношение на най-високите търговски наеми, сочи ново проучване на консултантската компания CBRE Group, цитирано от econ.bg.

Тези ценови нива са доста по-големи от други топ локации като Ню Йорк, Лондон и Париж.

В проучването, което разглежда първото тримесечие на 2013 г., се посочва, че силното търсене на първокачествени търговски площи от международни вериги по света, съчетано с недостиг на магазини, са довели до рекордни ценови нива. Конкретно в Хонконг навлизането на множество луксозни брандове е намалило наличното количество свободни площи и някои от по-малките търговци, макар и с дълго присъствие на местния пазар, са били принудени да потърсят алтернативни локации – на по-ниски цени.

Подобни процеси се наблюдават и в Ню Йорк, където са стъпили няколко нови национални и глобални търговски вериги, привлечени от силното представяне на туристическия сектор. Все пак там продължава да има свободни магазини, особено по легендарната улица „Пето авеню“. Средният годишен наем в Ню Йорк се равнява на близо 25 хил. евро/ кв. м.

На Стария континент първенството по високи наеми държат Лондон (8843 евро/кв. м) и Париж (8820 евро/ кв. м). Както и  в Хонконг, много търговци от Централен  Лондон постепенно напускат досегашните  си магазини и се изместват към периферията на града в търсене на по-изгодни ценови нива.

Разместванията са най-очевидни по търговската „Бонд Стрийт“, където немалко магазини са затворили врати, за да отворят обектите си в по-евтини райони. Освен това тепърва навлизащи вериги директно се насочват към алтернативните локации, като за пример се посочва модният гигант Oscar de la Renta, отворил първия си магазин на Острова на „по-народната“ „Маунт Стрийт“.

Предлагането на първокласни търговски площи остава ограничено в целия регион на Тихоокеанска Азия, което поддържа нивата на наемите в Сидни, Мелбърн, Пекин и Токио. Особено засилен е интересът към Сидни, където планове за нови обекти през тази година имат редица вериги, по-голямата част от които са американски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *