post

Скоро предстоят законодателни промени, които още повече да насърчат чуждестранните инвестиции в България. Става дума за промени в Закона за инвестициите, но няма само този закон да се променя. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи по време на българо-китайски бизнес форум, предаде БТА.

“Нашата цел е да имаме план за привличане на чуждестранни инвестиции и става въпрос не само за данъчни облекчения, а и за по-голяма прозрачност, и по-бърза работа от администрацията”, обясни Стойнев.

По думите му правителството има намерение до края на годината да има първи конкретни стъпки с облекчаване на бизнес климата и най-вече за подобряване на междуфирмената задлъжнялост. „Много е трудно да се убедят чуждестранни инвеститори да направят вложения у нас, когато има протести. Правя всичко възможно и постоянно се срещам с чуждестранни инвеститори, но протестиращи има не само в България, може би светът преминава през такъв период”, добави Стойнев.

Стойнев съобщи, че скоро ще има заместник-министър с ресор енергетика и обясни, че новоназначеният миналата седмица заместник-министър Красин Димитров е с ресор външноикономическа политика.

Междувременно на брифинг вчера финансовият министър петър Чобанов обяви, че държавата дължи на бизнеса от невъзстановено ДДС към 30 юни 315 млн. лв. По думите му се предвиждат мерки за повишаване на активността на процеса по възстановяване на ДДС от НАП.

За целта ще се създаде поименен регистър във всяка териториална дирекция на НАП и обобщен регистър на ниво Централно управление за невъзстановеното ДДС, включващ и причините за забавянията. Освен това се работи по нова услуга на НАП за автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителната им сметка.

Друга група мерки са свързани с намаляване на обема на документацията, изискван от НАП и Агенция „Митници” при извършване на проверки и ревизии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *