post

“Държавният строителен контрол да има повече превантивни функции, а не да събаря незаконни постройки”. Това предлага новият министър на инвестиционното проектиране Иван Данов, който миналата седмица представи идеите си пред Съюза на архитектите.

“Не трябва ДНСК да ходи с багерите и да плаши, а по-скоро да не допуска изграждането на обекти, в които са вложени време и пари, но са в нарушение на закона”, разясни Данов. Той уточни, че все още се водят разговори дали ниските строежи (от четвърта до шеста категория) да се върнат в правомощията на ДНСК, след като бяха прехвърлени на общините по времето на ГЕРБ.

Министърът се обяви за промени в Закона за обществените поръчки, така че от търговете за строителство да се извадят предпроектните проучвания, които са 1% от строителната стойност. Това ще се повиши качеството на проектирането, защото в момента строителите извивали ръцете на проектантите да правят най-евтините възможни проекти, често за сметка на качеството, разясни пред гилдията министърът.

Той обясни, че сегашната практика да се възлагат поръчки на инженеринг – тоест изпълнителят поема и проектирането, и строителството – “не е от най-чистите от гледна точка на проектиране”. На инженеринг сега се строят магистралите например, информира в. “Сега”.

В новите търгове трябва да има ясно описание на строителните дейности за различните видове инфраструктурни обекти, така че фирмите да се състезават с единични цени, а качеството на работа да е гарантирано. Такава била практиката в Германия. Според министъра консултантските и надзорните фирми са паразитни структури, за които няма добро бъдеще.

Данов призна, че 3% от големите в бранша изпълняват 98% от строителните поръчки, а малките играчи са дискриминирани. Затова се обмисляло създаването на парк с машини, които по-малките фирми да наемат, докато изпълняват поръчките. Ще бъде създадена и банка с готови национално значими проекти, които да чакат инвеститори.

Данов не коментира властта, която получава за одобрението на строителните планове на селищата с национално значение и морските общини. Призна обаче, че след 5-седмични спорове с регионалното министерство още не е ясно за кои строежи ще издава разрешения той и за кои – колежката му Десислава Терзиева. В устройствените планове и на двете ведомства сега пише, че министърът издава разрешения за строеж.

Данов заяви, че тръгва на борба с младежката безработица, като правителството ще осигурява стаж на завършилите архитектура и проектиране висшисти до 29 г. в строителни фирми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *