post

Инвестициите в търговски имоти в Япония скачат с невероятните 78% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, показва нов доклад.

Имотните консултанти от Jones Lang LaSalle определят третата по големина световна икономика като един от най-процъфтяващите пазари на търговски имоти в Азия в момента. Търсенето на офиси, складове, магазини, ресторанти и апартаменти е довело до инвестиции от 10.2 милиарда долара през тримесечието, което е скок от 78% на годишна база.

„В Япония, инвеститорското доверие бе подкрепено от подобряващите се макроикономически индикатори, след стимулативните мерки на правителството“, казват от Jones Lang LaSalle.

Плановете на премиера Шиндзо Абе радикално да реформира икономиката, известни като „Абеномика“, включват агресивни монетарни мерки, фискални стимули и структурни реформи и засега помагат  драматично да се промени сантимента в икономиката.

Конкретно, решението на Японската централна банка да повиши държаните от нея акции на имотни АДСИЦ-ове с 30 милиарда йени (301.6 милиона долара), до 140 милиарда йени, като част от програмата си за покупка на активи на обща стойност от 1.4 трилиона долара, даде силен тласък на пазара на търговски имоти.

„Покупките на акции на имотните фондове съвпадна със силната IPO-активност и подкрепи обема на транзакциите“, пишат от Jones Lang LaSalle.

Докладът е потвърждение на мненията от последните месеци, че японският имотен пазар се подобрява.

През април един от най-големите имотни фондове в света, AXA Real Estate, имотното подразделение на втория по големина европейски застраховател, съобщи, че има бум в търсенето на търговски имоти в Япония, като прогнозира, че  цените на офис имотите в Токио ще нараснат с 10% през идните 18 месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *