post

С 11.93% се е увеличил броят на продаваните имоти от частни съдебни изпълнители през юни 2013-а в сравнение с година по-рано. В края на миналия месец техният брой вече е 1145 се посочва в доклад на агенция „Форос”, предадоха от fakti.bg.

Най-много жилища, чийто ипотеки не са обслужвани и са попаднали в ръцете на частни съдебни изпълнители, има в София – 298. На второ и трето място са Велико Търново и Бургас, съответно с 55 и 50 имота. Следват Русе (48), Пловдив и Плевен (39) и Стара Загора (35).

Независимо, че броят на подобни имоти с годините расте, той остава сравнително малък на фона на целия пазар и не може да окаже съществено влияние върху цените, напомнят отново анализатори.

Справка в специализирания сайт imot.bg показва, че към момента там се оферират 150 ипотекирани жилища. Най-силно е предлагането на двустайни апартаменти. То е съсредоточено в жк Люлин и Манаскирски ливади.

Причината да се наблюдава силно предлагане в Люлин е, че част от купувачите се насочваха към долния ценови сегмент, за да могат да покрият по-лесно разхода по кредита, и най-вече високите лихви. В районите, където се наблюдаваше масово строителство, като например Манастирски ливади, в доста от случаите покупката се извършваше с цел инвестиция, което към днешна дата не е фатално, тъй като купеният тогава имот не е основно жилище.

По-малко са офертите за ипотекирани апартаменти в района на Младост, Овча купел, Дружба и центъра на София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *