post

Брокерите на имоти се роят през лятото. Това е заключението на националното сдружение “Недвижими имоти”. Рязък ръст на посредниците при сделки се наблюдава през летните месеци.

Според председателя на организацията Иван Велков всяка година през зимата броят на посредниците е около 7-8 хиляди души за цялата страна. През лятото обаче броят им нараствал до 10-11 хиляди души, съобщава в. “Борба”.

От “Недвижими имоти” поискаха официално да се въведе задължителна медиация при търговски спорове, свързани с пазара на имоти. Такъв вариант е необходим, защото сдружението непрекъснато получава сигнали от пострадали клиенти, аргументира се Иван Велков. В повечето случаи не става въпрос за криминални деяния, а за правни проблеми, породени от непрофесионално водене на преговори и излъгани очаквания, поясни той.

Затвърждава се тенденцията българите да са активни играчи на пазара на ваканционни имоти, стана ясно на презентацията на националното сдружение. Най-активните купувачи на имоти като цяло обаче се оказват хората, които имат някакви спестявания и не разчитат основно на кредити. Даже напротив, хората предпочитат да вземат като заем от банката възможно най-малка сума, за да финансират покупката си.

В момента предлагането надвишава търсенето около десет пъти, а активното търсене би могло да се възстанови само със сигурност на доходите, а не със спад на цените на имотите, категоричен е Иван Велков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *