post

Във Варна ще бъде изграден нов интермодален терминал във Варна. Това съобщи транспортният министър Данаил Папазов, който участва в церемония по официално пускане в експлоатация на два нови крана на пристанище “Варна Запад”.

Идеята е средствата да бъдат осигурени от държавата, от собствени приходи на порта и на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” (ДППИ), предаде БТА.

Според Папазов инфраструктурата до бъдещия терминал може да бъде изградена с европейски средства през следващия програмен период.

По думите на министъра е наложително да се реализира децентрализация на държавното предприятие и ИА “Морска администрация”, тъй като в момента структурите по места нямат никакво право да вземат самостоятелни решения. Папазов обаче подчерта, че решенията за нормативни промени е най-добре да се правят след разговори с бранша.

До края на юли на пристанището в морския град са обработени 5,5 млн. тона товари. За шестмесечието е отчетен ръст на оборота с около 6% в сравнение със същия период на миналата година, стана ясно още по време на церемонията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *